FAQ's

Wat is orthodontie?
Orthodontie is een tandheelkundige specialisatie die zich richt op het bereiken van zowel een goed functionerend gebit als een aantrekkelijke glimlach, bij kinderen en volwassenen. Het belang van zowel functie als esthetiek staat hierbij centraal.


Vanaf welke leeftijd ga ik best met mijn kind naar de orthodontist?
Meisjes zien we graag voor de eerste keer rond de leeftijd van 10 jaar, voor jongens is dit rond de leeftijd van 11 jaar. In specifieke gevallen is het mogelijk dat de tandarts een evaluatie op jongere leeftijd nodig vindt. Hier kan je je aanmelden voor de wachtlijst.


Ben ik te oud voor orthodontie?

Ook op latere leeftijd is een orthodontische behandeling mogelijk. Het belangrijkste verschil tussen kinderen en volwassenen is dat de orthodontische behandeling bij kinderen de groei van de kaken kan beïnvloeden, hetgeen bij volwassenen niet meer mogelijk is. Daarom hebben volwassen patiënten soms een chirurgische ingreep nodig om een goed en stabiel resultaat te bereiken.

 

Wat breng ik mee naar een eerste consultatie?

We hebben graag dat je je identiteitskaart of Kids-ID meebrengt naar de eerste consultatie. Als je tandarts je een verwijsbrief of radiografie gaf, breng je deze ook mee.


Waarom zijn sommige afspraken tijdens de schooluren?

Aangezien het overgrote deel van onze patiënten schoolgaande jeugd is, kunnen niet alle afspraken buiten de schooluren ingepland worden. Lange afspraken worden steeds binnen de schooluren ingepland. Kortere controles plannen we zo veel mogelijk buiten de schooluren, maar dit kan zeker niet altijd. Na zo'n afspraak geven we je steeds een briefje mee voor school als bewijs dat je bij ons bent langs geweest.


Wordt een orthodontische behandeling terugbetaald?

Een gedeelte van de orthodontische behandeling wordt vergoed door de verplichte ziekteverzekering. Hiervoor moet de aanvraag ingediend zijn vóór de leeftijd van 15 jaar en dient de opstart te gebeuren binnen de 2 jaar na aanvraag. Voor volwassenen is er geen terugbetaling vanuit de verplichte ziekteverzekering. 

Als je een aanvullende tandverzekering hebt afgesloten, betaalt die een deel van de actieve behandeling terug. De terugbetaling verschilt van de ene tot de andere verzekering. Hoe dit precies in zijn werk gaat, bespreek je dus best met je verzekering. Bij elke betaling zorgen wij wel voor de nodige documenten die je dan zelf bij je verzekering binnenbrengt.


Hoelang duurt een orthodontische behandeling?

Een gemiddelde orthodontische behandeling duurt ongeveer 3 jaar. De exacte behandelduur wordt voornamelijk beïnvloed door de aard van de tandafwijking, het aantal benodigde beugels en de mate van medewerking van de patiënt. De exacte behandelduur kan dus nogal wat verschillen van patiënt tot patiënt. Logopedie (OMFT) kan ook nodig zijn om sneller de juiste resultaten te bereiken. Een foutieve tongpositie houdt de tandbewegingen tegen en duwt je tanden zelfs in een foutieve richting.


 Kan ik mijn afspraak verplaatsen?

Indien dit echt nodig is, laat je ons dit zo snel mogelijk weten zodat we je afspraak niet te ver moeten uitstellen. Anders zal je behandeling onnodig langer duren.


Wat doe ik wanneer ik een afspraak gemist heb?

Van zodra je ons belt na een gemiste afspraak, zullen we je de eerst volgende mogelijkheid aanbieden. Meestal zal de snelste mogelijkheid tijdens de schooluren zijn.


Moet ik nog naar de tandarts tijdens mijn orthodontische behandeling?

Ja, het is belangrijk om tijdens je orthodontische behandeling (half)jaarlijks op controle bij te tandarts te blijven gaan. Controles en tandsteenreinigingen, in combinatie met een goede mondhygiëne, zijn noodzakelijk om je gebit gezond te houden en eventuele gaatjes vroegtijdig te kunnen herstellen. We raden je ook ten zeerste aan om zo weinig mogelijk, en nog liever geen, frisdrank en energydrinks te drinken omdat je tanden hierdoor veel sneller aangetast geraken. 


Wat moet ik doen als er een blokje loskomt?

Dit is geen groot probleem. Als je er geen last van hebt, kan dit wachten tot de volgende controle. Je mag het blokje aan de draad laten hangen. Als het blokje er af valt, breng in dat geval het losse blokje mee naar je volgende afspraak. Als je pijn hebt owv het losse blokje, kan je best even bellen om langs te komen zodat we het kunnen wegnemen. De herstelling van het blokje gebeurt op je volgende afspraak.


Wat moet ik doen als er een draadje prikt of mijn blokje schuurt?

Je kan het draadje of blokje bedekken met orthodontische was die je bij de start van de blokjes meegekregen hebt. De orthodontische was is ook verkrijgbaar bij de apotheker. Als de pijn blijft aanhouden, neem je beter telefonisch contact op.


Wat als ik problemen ondervind met het dragen van mijn elastiekjes?

Elastiekjes gebruiken we tijdens de fase van de blokjesbeugel. Deze dienen om je tandbogen juist om elkaar te doen passen en zijn dus zeer belangrijk onderdeel van de behandeling. Als je moeilijkheden ondervindt bij het juist plaatsen van je elastiekjes, laat ons dit dan weten. Indien je te weinig elastiekjes hebt of je bent ze verloren, kom dan langs om er nieuwe op te halen zodat je behandeling goed vooruit gaat. Elastiekjes kan je niet bij de apotheker kopen.


Ik heb pijn, is dat normaal?

Na het plaatsen van een beugel is het normaal dat je gedurende een aantal dagen ongemak ervaart ter hoogte van de tanden en/of wangen. Dit komt omdat je mond aan de beugel moet wennen. Afhankelijk van het soort pijn, kan een pijnstiller of orthodontische was helpen. Wanneer je een drukpunt op je tandvlees of tong hebt owv een uitneembare beugel, kan je ons best even bellen.


Wat moet ik doen als mijn retentiedraad is losgekomen?

Als je retentiedraad (gedeeltelijk) loskomt, is de kans groot dat tanden terug zullen verschuiven. Laat ons dit zo snel mogelijk weten zodat we deze kunnen herstellen.


Wat kan ik doen bij problemen tijdens het weekend of op feestdagen?

Tijdens het weekend en op feestdagen is er een orthodontische wachtdienst beschikbaar. Je kunt contact opnemen met deze dienst via het centrale nummer 070 22 20 88 tussen 10u00 uur en 12u00. Let wel, tijdens de wachtdienst wordt enkel de pijnklacht behandeld en wordt er niets hersteld. De wachtdienst is betalend en wordt per provincie georganiseerd.