Wat is orthodontie?

Eenvoudig vertaald betekent dit "rechte tanden". Rechte tanden zijn mooi, maar er is meer. Wij zorgen er ook voor dat je tandbogen mooi op elkaar passen en dat alles mooi in verhouding is. Daarom gaan we voordat we de blokjes plaatsen, er eerst voor zorgen dat je kaken overeen komen met bv. een verbreding- of groeibeugel. Op die manier geven we je het mooist mogelijke resultaat, zowel van je tanden als van je gezicht.

Mijn eerste afspraak

De eerste consultatie gebeurt vaak op verwijzing van de tandarts, maar je kan ook op eigen initiatief een afspraak vastleggen voor een vrijblijvend advies.

Tijdens een eerste consultatie wordt er geluisterd naar je vragen en wensen. Het gebit en de kaakrelatie worden klinisch beoordeeld en de orthodontist maakt een diagnose. Vervolgens wordt er gekeken of een orthodontische behandeling noodzakelijk is en wanneer deze best wordt opgestart. We bespreken welke beugel(s) er nodig zijn en ook de behandelduur en kostprijs leggen we je uit.


Van zodra alles duidelijk is, plannen we verdere afspraken in voor een uitgebreide gegevensverzameling en het plaatsen van je beugel.

Gegevensverzameling

Vooraleer je behandeling van start gaat, is het belangrijk dat we een goed behandelplan opmaken en dat alle klinische informatie goed gedocumenteerd is.


We nemen daarom tijdens deze afspraak klinische foto’s van je tanden en je gezicht, röntgenfoto’s van de tanden en de schedel en een 3D-scan van de boven- en ondertandboog.

Tijdens deze consultatie maken we ook de nodige documenten in orde om de gedeeltelijke terugbetaling van je behandeling bij het ziekenfonds of verzekering aan te vragen.

Plaatsing apparaat en controles

Nu zijn we klaar voor plaatsing van je beugel. Afhankelijk van het type beugel, zien we je terug om de 4 à 8 weken en zullen we de beugel activeren en aanpassen. Meer informatie over de verschillende types van beugels kan je (binnenkort) vinden op de pagina '"apparaten en resultaten".

Een gemiddelde orthodontische behandeling waarbij we ook de kaakgroei dienen te beïnvloeden, duurt ongeveer 3 jaar. De duur van de behandeling wordt voornamelijk bepaald door de aard en ernst van de afwijking, maar ook je medewerking speelt een belangrijke rol.

Tijdens de orthodontische behandeling is het heel belangrijk om op controle te blijven gaan bij je algemeen tandarts zodat je gebit gezond blijft.

Retentiefase

Na het beëindigen van de actieve orthodontische behandeling, is het belangrijk dat de tanden in hun nieuwe, mooie positie blijven staan. Dit noemen we de retentiefase. Meestal kleven we vaste retentiedraadjes aan de binnenkant van je bovenste en onderste tanden. Soms wordt er bijkomend een uitneembare nachtbeugel in de bovenkaak geplaatst. 

Na het plaatsen van de retentieapparatuur zien we je graag nog eens terug op controle om zeker te zijn dat alles mooi op zijn plaats blijft staan en dat je van je mooie glimlach kan blijven genieten. Ook de ontwikkeling van de wijsheidstanden volgen we voor je op.

Deze retentiedraadjes kan je best levenslang behouden. Wanneer er dus eentje zou loskomen, is het belangrijk om ons snel te contacteren.