FAQ's

Wat is orthodontie?
Orthodontie is een tandheelkundige specialisatie die zich richt op het bereiken van zowel een goed functionerend gebit als een aantrekkelijke glimlach, zowel bij kinderen als volwassenen. Het belang van zowel functie als esthetiek staat hierbij centraal.


Vanaf welke leeftijd ga ik best met mijn kind naar de orthodontist?
De adolescente patiënten zien we graag voor de eerste keer rond de leeftijd van 10 jaar voor meisjes en 11 jaar voor jongens. In specifieke gevallen kan de tandarts oordelen dat een vroegere doorverwijzing noodzakelijk is.


Ben ik te oud voor orthodontie?

Ook op latere leeftijd is een orthodontische behandeling mogelijk. Het belangrijkste verschil tussen kinderen en volwassenen is dat de orthodontische behandeling bij kinderen de groei van de kaken kan beïnvloeden, wat bij volwassenen niet meer mogelijk is. Daarom hebben volwassen patiënten soms een chirurgische ingreep nodig om een goed en stabiel resultaat te bereiken.

 

Wat breng ik mee naar een eerste consultatie?

We hebben graag dat je je identiteitskaart of Kids-ID meebrengt naar de eerste consultatie. Als je tandarts je een verwijsbrief of radiografie gaf, breng deze dan ook mee.


Waarom zijn sommige afspraken tijdens de schooluren?

Aangezien ruim 90% van de patiënten schoolgaande jeugd is, kunnen niet alle afspraken buiten de schooluren ingepland worden. Lange afspraken worden steeds binnen de schooluren ingepland. Op deze manier kunnen de controles van de beugels vaker buiten de schooluren ingepland worden. Na zo'n afspraak geven we je steeds een briefje mee voor school als bewijs dat je bij ons bent geweest.


Wordt een orthodontische behandeling terugbetaald?

Een gedeelte van de orthodontische behandeling wordt vergoed door de ziekteverzekering als de aanvraag is ingediend vóór de leeftijd van 15 jaar. De goedkeuring blijft geldig gedurende 2 jaar, waarbinnen de behandeling moet starten om in aanmerking te komen voor deze vergoeding. Voor volwassenen is er geen dekking vanuit de verplichte ziekteverzekering. Als je een aanvullende tandverzekering hebt afgesloten, betalen zij je een deel van de eigen bijdrage voor de actieve behandeling terug.


Hoelang duurt een orthodontische behandeling?

Een gemiddelde orthodontische behandeling duurt ongeveer 3 jaar. De exacte behandelduur wordt voornamelijk beïnvloed door de aard van de tandafwijking, het aantal benodigde beugels en de mate van medewerking van de patiënt. Logopedie kan ook nodig zijn om sneller de juiste resultaten te bereiken. Een foutieve tongpositie houdt de tandbeweging tegen.


Wat als ik mijn afspraak niet kan nakomen?

Als de afspraak niet kan worden nagekomen, vragen we om dit zo snel mogelijk te laten weten en ten laatste 24u op voorhand.


 Kan ik mijn afspraak verplaatsen?

Indien dit echt nodig is, laat je ons dit zo snel mogelijk weten zodat we je afspraak niet te ver moeten uitstellen. Anders zal je behandeling onnodig langer duren.


Wat doe ik wanneer ik een afspraak gemist heb?

Van zodra je ons belt na een gemiste afspraak, zullen we je de eerst volgende mogelijkheid aanbieden. Meestal zal de snelste mogelijkheid tijdens de schooluren zijn.


Moet ik nog naar de tandarts tijdens mijn orthodontische behandeling?

Ja, het is belangrijk om tijdens de orthodontische behandeling halfjaarlijks op controle te gaan bij de tandarts.


Wat moet ik doen als er een blokje loskomt?

Dit is geen groot probleem. Als je er geen last van hebt, kun je wachten tot de volgende controle. Breng in dat geval het losse blokje mee naar je volgende afspraak. Als het losse blokje echter pijn veroorzaakt of ongemak veroorzaakt, is het verstandig om telefonisch contact op te nemen.


Wat moet ik doen als er een draadje prikt?

Je kan het draadje bedekken met orthodontische was die je bij de start van de blokjes meegekregen hebt. De orthodontische was is ook verkrijgbaar bij de apotheker. Als de pijn blijft aanhouden, neem je beter telefonisch contact op.


Wat als ik problemen ondervind met het dragen van mijn elastieken?

Als u moeilijkheden ondervindt bij het dragen van elastieken, raden wij u aan om telefonisch contact met ons op te nemen, zodat we u kunnen voorzien van de benodigde informatie en begeleiding. Als u tekort komt aan elastieken, kunt u deze ophalen in onze praktijk of laten opsturen per post. Het is essentieel dat u de elastieken draagt volgens de aanwijzingen van uw orthodontist


Ik heb pijn, is dat normaal?

Na het plaatsen van een beugel is het normaal dat gedurende een aantal dagen ongemak wordt ervaren ter hoogte van de tanden en/of wangen. Uw mond moet wennen aan de beugel. Bij hevige pijn of indien een uitneembare beugel drukt tegen het tandvlees, neemt u best telefonisch contact op met de praktijk.


Wat moet ik doen als mijn retentiedraad is losgekomen?

Als je retentiedraad (gedeeltelijk) loskomt, is de kans groot dat tanden terug zullen verschuiven. Daarom is het belangrijk om telefonisch contact op te nemen met de praktijk, vanaf dat de draad gedeeltelijk of geheel losgekomen is.


Wat moet ik doen bij problemen tijdens het weekend of op feestdagen?

Tijdens het weekend en op feestdagen is er een orthodontische wachtdienst beschikbaar. Je kunt contact opnemen met deze dienst via het centrale nummer 070 22 20 88 tussen 10u00 uur en 12u00. Let wel, tijdens de wachtdienst wordt enkel de pijnklacht behandeld en wordt er niets hersteld. De wachtdienst is betalend en wordt per provincie georganiseerd.


Contactgegevens

Contactgegevens

Mie Broosplein 1 - 2200 Herentals